Glorian Kodin syyskuun 2017 numerossa sivuilla 48-53 löytyvässä jutussa ”Mr. Mujin kotona” vieraillaan japanilaisen Muji-sisustusmerkin johtajan Masaaki Kanain kodissa. Selatessani kuvia neutraalein värein ja runsain puupinnoin sisustetusta kodista yhteneväisyys japanilaisen ja suomalaisen sisustustyylin välillä oli selvä. Huomasin myös samankaltaisuutta tokiolaiskodin ja helsinkiläiskaksiomme sisustusratkaisuissa ja -filosofiassa. Inspiroiduin erityisesti näistä japanilaisen kodin ideoista:
Kulmikas ja rytmikäs arkkitehtuuri
Rakastan japanilaisen arkkitehtuurin rytmiikkaa. Erityisesti ihailen kauniiksi sarjoiksi suunniteltuja ikkunoita ja oviaukkoja. Koska en pysty puuttumaan kerrostalomme arkkitehtuuriin, luon seesteisiä kokonaisuuksia kodin kiintokalusteilla.


Pienesineet kuuluvat myös minimalistiseen kotiin
Kanain tokiolaiskodista löytyy valtava määrä erilaisia pien- ja koriste-esineitä. Silti vaikutelma on minimalistinen ja rauhallinen. Salaisuus piilee yhtenäisessä värimaailmassa ja esineiden kokoamisessa asetelmiksi ja ryhmiksi. Esimerkiksi tarjottimen päälle kerättynä ryhmä pieniä koriste-esineitä muodostaa hallitun kokonaisuuden.


Taide maan tasalle
Kanain kotona taide ja design on otettu luontevaksi osaksi sisustusta. Taidetta ei ole nostettu jalustoille, vaan possu- ja kanaveistokset on aseteltu lattialle kuin oikeat eläimet. Kanain inspiroimana löysin olohuoneen nurkasta sopivan paikan Heicon pupuvalaisimelle.

Pienet ja suuremmat eläinfiguurit sopivat aikuiseen kotiin, kun muu sisustus on neutraalia ja, noh, aikuismaista. Kuvataiteellekaan ei tarvitse varata omaa seinää, vaan nimekkäät teokset sopivat osaksi suurempaa valokuvien, piirrosten ja kauniiden postikorttien kokoelmaa.
Kauniit käyttöesineet käyvät taiteesta
Japanilaiseen tapaan käyttöesineiden ulkonäköön kannattaa satsata. Kun tarve-esineissä on käytetty luonnonmateriaaleja ja ne on muotoiltu kauniisti, niitä ei tarvitse piilottaa kaappeihin. Kanain kodin keittiössä veistostaide ja pannunaluset ovat iloisesti sekaisin. Minua ja japanilaisia yhdistää rakkaus Marimekon astioihin, joita ei todellakaan tarvitse piilottaa ovien taakse.

Riisipaperivalaisimet sopivat myös designkotiin
Monissa riisipaperivalaisimet herättävät opiskelijakämppätuntemuksia. Japanilaiseen kotiin ne kuitenkin kuuluvat edelleen. Paperivalaisimet ovat eleettömiä ja keveitä, eivätkä yleensä edullisesta hinnastaan huolimatta näytä halpistavaralta. Meidän olohuoneemme on matala ja pitkä tila, jossa riisipaperipallo on juuri sopivan kevyt ja näyttävä kattovalaisin.


Japanilaisen minimalismin hengessä toivelistaltani löytyvät perinteinen japanilainen Tosaka-luuta parvekkeen lakaisemiseen ja suomalaisen Tonfisk Designin Maku-tarjotin pienten koriste-esineiden kokoamiseen.

Mistä päin maailmaa te haette maustetta skandinaaviseen sisustustyyliinne?
-Vilja
ig:hurmaavaharmaa